Egy kicsit kalandosra sikerült a ma esti sétám, ugyanis a Markusovszky térre rendőröket kellett hívnom négy romboló fiatal miatt. Elöljáróban: a rongálók szabadon távoztak, én pedig meg lettem fenyegetve.

A Budapest-figyelő első bejegyzésében írtam nektek a IX. kerületi Markusovszky térről, amit tavaly év végén újítottak fel. Az új térnek ez az első tavasza, de már most látszik rajta, hogy ha a kerület nem keményít be, akkor 2012 tavaszán már nem lesz mit kinyitni. Ahogy azt írtam a hét elején a parkot biztonsági őr védi reggel 8 és este 8 között, éjszaka azonban teljesen őrizetlen. Ez pedig hatalmas hiba, ugyanis a rongálások nem napközben történnek, amikor tele a park hanem éjszaka, zárás után, amikor nincs kint senki. Mivel a különböző játszóterek és a focipálya 20 óra után zárva van, sokan átmásszák a kerítéseket, ami a silány minőségű, "gyors építésű" kerítésen meg is látszik.

Az én történetem este 8-kor kezdődött, amikor a kutyámmal kimentem a kutyafuttatóra. Messziről hallatszott, hogy van kint más is, ugyanis a két kiscsaj olyan eszeveszettül vinnyogott, mint ha ölnék őket. Amikor egyre közelebb értem, akkor láttam, hogy ketten a padon fekszenek, egyikőjük a kerítésnek dől, a másik pedig a kerítés tetején. A kerítést tartó oszlop vagy 25 fokkal megdőlt, a rács teteje pedig teljesen lehajlott, illetve 1 méter magasságban a másik oszlopról leszakadt. Ezt látva döntöttem úgy, hogy valamit tenni kell, ugyanis ha nem lépünk, akkor ezek akik valószínűleg egy fillért nem fizettek bele ebbe a parkba, tönkre nem teszik az egész futtatót.

Mivel a biztonsági őr már nem volt itt (miért is lenne ott éjszaka...), és a közterület felügyelet üzenetrögzítőre kapcsolt, tárcsáztam a 107-et, ahol elmondtam a problémát. A kerületi kapitányságról pár perc múlva visszahívtak ahol kértek, hogy várjam meg a rendőröket, nemsokára ott lesznek. Természetesen így is tettem. 20:30-körül érkeztek meg, felvették az adataimat, majd nekik is el kellett mesélnem, hogy mit láttam.

Ezután mentek be a futtatóra, ahol felvették a srácok adatait. Személyi nem volt náluk csak diákigazolvány, de a rendőröknek ez is elég volt(?). 10-15 perc beszélgetés és a központtal való egyeztetés után arra jutottak, (MOST TESSENEK FIGYELNI), hogy mivel a kerítés nem szakadt át, csak kidőlt, nem tudnak intézkedni, úgyhogy felvettek egy jegyzőkönyvet, és elmentek.

"Ezek szerint bárki büntetlenül rombolhat?" -kérdeztem zárásképp, majd jött a válasz: Ha az önkormányzat megállapítja a kárt, akkor az összeget a szülőktől behajthatja, de erre igen kevés az esély.

Úgyhogy a parkot romboló fiatalok mindenféle felelősségre-vonás nélkül elhagyták a helyszínt, de arra volt még erejük, hogy miután a rendőrök elmentek, nekem még odakiabáljanak.

Kérdéseim:

-Tényleg nem tehet ilyenkor semmit a rendőrség? Bárki rombolhatja a köztereket?
-Ha a kerület 100 milliókból felújít egy teret, miért nem kamerázzák be az egészet?
-Mi értelme van a térre kihelyezett biztonsági őrnek ha este elmegy, és akkor nincs ott, amikor kellene?

A hétvégén megkeresem a kerület polgármesterét Dr. Bácskai Jánost, akitől kérni fogom, hogy a parkban okozott károkat a kerület hajtsa be, illetve, hogy a nyári hónapokra gondoskodjon a park éjszakai felügyeletéről, hogy kivédhessük az ilyen rongálásokat, és megvédhessük a parkot a hajléktalanoktól, kábítószeresektől.