Szállóra mennek az aluljárókból kitiltott hajléktalanok – Indul a Fűtött utca program

Az Indexen épp ma jelent meg egy videós beszámoló arról, hogy hová kerültek azok a hajléktalanok, akiket Tarlós István "kipaterolt" az aluljárókból. Amikor a főpolgármester meghirdette az aluljárókat megtisztító programot, sokan fellázadtak amiatt, hogy a hajléktalan-ügyet a város vezetése látszatintézkedéssel igyekszik megoldani. Az elmúlt hónapok azonban bebizonyították, hogy ez messze nem látszatintézkedés.

A videóban megszólalt a Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki elmondta, hogy az intézkedés bevezetése óta jóval többen keresik fel a szállókat, mint azelőtt. Persze akadnak olyanok is, akik az aluljárókból inkább a felszínre költöztek, de szállóra nem mennek.

Külön jó hír, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében elindulhat a hajléktalanoknak nappali elhelyezést is biztosító úgynevezett Fűtött utca program. A testület Fidesz-KDNP-s képviselői szerdán három ingatlan használatáról határoztak.

6 Tovább

Csupán csak egy év kellett a Bajza utcai földalatti korlát összegányolásához

A BKV-figyelő február 10-én foglalkozott a Földalatti Bajzai utcai korlátjaival. Mint azt akkor megírtuk, két Opel személyautó ütközött még tavaly a metró feljáratánál, és az egyik jármű a korlát nagy részét kitörte. Az üggyel kapcsolatban azt sikerült megtudnunk, hogy a díszes korlátokat újra kell gyártani, emiatt nem tudták több hónap alatt pótolni.Olvasónk, Városjáró a helyszínen járt, és a lent látható képeket követte el néhány napja. Közel egy év kellett ahhoz, hogy pótolják a korlátot, és ez az egy év alatt csak erre az undorító munkára futotta. Neveket akarok hallani!

0 Tovább

Ki kell tiltani a kutyákat a belvárosból?

Az ebadó kapcsán kicsit körülnéztem a neten, akkor találtam rá az Urbanista blog bejegyzésére, melyben a kutyák belvárosból való kitiltását vetette fel az egyik olvasó. Az indok egyszerű: zavarja a kutyaszar és a büdös, és ez valljuk be, érthető.A város kutyatartók a kutyaszar felszedést illetően három csoportra oszthatók. Vannak, akik sosem hajolnak le a csomagért, otthagyják a járdán, az autók között, mindenhol és emiatt egyáltalán nem érzik kellemetlenül magukat. Vannak, akik felszednék, csak nincs mivel, ugyanis a belvárosi önkormányzatok nem tesznek ki zacskókat, holott a helyük megvan. És vannak olyanok, akik vesznek zacskót és használják is amikor kell. Ugye nem árulok el nagy titkot ha elmondom, hogy az utóbbiak vannak a legtöbben, és az előbbiek a legkevesebben. Mint minden csoportban, itt is van pár tucat felelőtlen hülye, akik miatt beszólogatnak a több ezer értelmesnek, és akik miatt egyesek úgy néznek a belvárosi kutyatartókra, mint a véres rongyra.

66 Tovább

Tényleg büntetni kell a kukázást?

Budapest VIII. kerülete 2011. január 1-ével bünteti a kukázást, ezzel csatlakozva ahhoz a több mint 50 önkormányzathoz ahol hasonló rendeletek vannak hatályban. A Lehet Más a Politika cinikusnak tartja ezt a szabályozást, amely nem tesz mást, mint kriminalizálja a szegénységet, belerúg a védtelenekbe ahelyett, hogy a valós problémát próbálná kezelni - írja közleményében a párt.

9 Tovább

Egyelőre még jó állapotban van a Belváros új főutcája

Olvasónk Budapestet járva megcsodálta a nemrégiben átadott új főutcát, a várnegyedet és a néhány évvel ezelőtt felújított Erzsébet teret is. A főutcával és a várnegyeddel kapcsolatban pozitív tapasztalatai vannak, az Erzsébet tér állapota azonban ledöbbentette. Olvasónk sem érti, hogy egy ilyen drágán, és ilyen szépen felújított teret miért hagy magára a kerület. Bízunk benne, hogy az új főutca nem fog erre a sorsra jutni:

Tisztelt Címzett!

Mindig "nyitott szemmel" koptatom a flasztert, nagyon tudok örülni a fejlődésnek, ugyanakkor elkeserít, ha rongálást tapasztalok, illetve nemtörődömséget. Lelkesen fogadtam a Belváros új Főutcája igen szépen sikerült fejlesztési programot, amely a kissé ütött, kopott Pesti belvárosnak üde színfoltja lett.

Remélhetőleg visszatérnek az üzletek is, hiszen várhatóan növekszik a gyalogos forgalom, akiket majd érdemes lesz a ma még sajnos üres, zárva tartott üzletek új bérlőinek majd becsalogatni.

0 Tovább

Csikkek és kutyapiszkok borítják az Andrássy úti zöldszigeteket

Olvasónk, Károly a Budapesti Városvédők Egyesületének tagja az alább olvasható panaszával fordult a Budapest-figyelő bloghoz. A héten sétált végig az Andrássy úton, és ezen a turisták által látogatott helyen katasztrofális állapotokkal találta szemben magát. Levelében a csikkektől és a kutyapiszoktól láthatatlan zöldszigetekről, a rossz állapotú padokról, és az Andrássyn ürítő hajléktalanokról is ír:

Tisztelt Budapest-figyelő blog!

Vidéki létemre tagja vagyok a Budapesti Városvédők Egyesületének, természetesen ennek az oka, hogy imádom gyönyörű Fővárosunkat.

Mindig nagy örömet okoz,ha fejlődést tapasztalok,ugyanakkor bántóan hat,ha szándékos rongálást vagy nemtörődömséget tapasztalok. Miért bátorkodom Önöknek e-mailt küldeni? A héten végig mentem a lepusztult állapotában is mindenkit lenyűgöző, a világörökség részét is képező gyönyörű Andrássy úton. Sajnos az épületek felújítására még biztosan évtizedekig is várnunk kell, ugyanakkor azért már most tenni lehetne ,a közérzetünk javítása céljából. -Az Oktogon és a Körönd közötti szakaszon az eldobott csikkektől és kutyapiszoktól alig látszó zöldterületet- sürgősen rendbe kéne tenni.

1 Tovább

Elkirályutcásodott a Szabó Ervin tér és környéke

Tegnap délután a VIII. kerületi Ötpacsirta és Reviczky utca környékén volt dolgom. A lent látható képeket ezen a környéken, vagyis pontosabban a Budapesti Építészeti Kamara előtt és közvetlen közelében sikerült elkövetnem. Ahogy azt a kedves olvasók is látják, a 2002-ben felújított utca mára teljesen "elkirályutcásodott". Az utcakövek széttörtek, mozognak, billegnek, ez pedig nem csak bosszantó, balesetveszélyes is.

Az egészben az a legbosszantóbb, hogy a kövek megvannak, csak egy részük rongálódott meg, tehát egy kis anyagi ráfordítással és újraalapozással rendbe lehetne tenni a járdák burkolatát. Mivel az itt lakók szerint a helyzet már évek óta változatlan, valószínű, hogy a kerület igen is tud a problémáról, de magasról tesznek rá.

Miközben fotóztam egy idős nő jött oda hozzám, aki azt mesélte, hogy tavaly tavasszal pont itt (első kép) ficamította ki a bokáját. Elmondása szerint jelezte a problémát az önkormányzatnak, de a mai napig nem változott semmi a környéken.

Úgy gondolom, hogy ezen az utcák, valamint a Szabó Ervin tér is jó példa arra, hogy semmi értelme egy felújításnak, ha a kerület utána magára hagyja a teret, és egy fillért sem költenek a karbantartásra.

Ha láttok hasonlót, vagy a lakókörnyezetetekben is van hasonló bosszantó probléma, akkor fotózzatok és írjatok nekünk a budapestfigyelo@gmail.com címre!

0 Tovább

Elindult a Budapest-figyelő blog

Hosszas készülődés és sok háttérmunka után a mai napon elindult a BKV-figyelő testvérblogja, a budapesti lakosok érdekeit védő Budapest-figyelő blog. Hogy miről is lesz itt szó, és miről fognak szólni a bejegyzéseink, az alábbiakban megtudhatod:

Budapesten járva minden nap találkozunk olyan kisebb-nagyobb problémákkal, melyek megnehezítik az életünket. Széttörött, mozgó utcakövek, betört aknafedelek, soha meg nem épült járdák és parkok, széttört, hiányzó padok, parkoló hiányában a járdán várakozó autósok, elfoglalt, rossz minőségű bicikli utak, életveszélyes lámpaoszlopok, balesetveszélyes járdák és épületek, kivilágítatlan aluljárók, lámpa hiányában balesetveszélyes átjárók, ritkán ürített szemetesek. Ezek csak néhány problémák azok közül, amik egy átlagos pesti lakos életét bosszússá teszik minden nap. A Budapest-figyelőn ilyen, és ezekhez hasonló problémákkal fogunk foglalkozni, mi ugyanis tudjuk, hogy egyes panaszokkal melyik önkormányzathoz, melyik hatósághoz kell fordulni, és a problémák publikálása után az utóéletüket is követni fogjuk.

0 Tovább

Budapest-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek