Olvasónk Budapestet járva megcsodálta a nemrégiben átadott új főutcát, a várnegyedet és a néhány évvel ezelőtt felújított Erzsébet teret is. A főutcával és a várnegyeddel kapcsolatban pozitív tapasztalatai vannak, az Erzsébet tér állapota azonban ledöbbentette. Olvasónk sem érti, hogy egy ilyen drágán, és ilyen szépen felújított teret miért hagy magára a kerület. Bízunk benne, hogy az új főutca nem fog erre a sorsra jutni:

Tisztelt Címzett!

Mindig „nyitott szemmel” koptatom a flasztert, nagyon tudok örülni a fejlődésnek, ugyanakkor elkeserít, ha rongálást tapasztalok, illetve nemtörődömséget. Lelkesen fogadtam a Belváros új Főutcája igen szépen sikerült fejlesztési programot, amely a kissé ütött, kopott Pesti belvárosnak üde színfoltja lett.

Remélhetőleg visszatérnek az üzletek is, hiszen várhatóan növekszik a gyalogos forgalom, akiket majd érdemes lesz a ma még sajnos üres, zárva tartott  üzletek új bérlőinek majd becsalogatni.

Sajnos lehangoló állapotot tapasztaltam ellenben a Kossuth Lajos utcában, de még a híres Párisi passzázsban is. Sajnos azon nem csodálkozom, hogy a Kossuth Lajos utcából elmenekültek a gyalogosok, hiszen szinte autópálya méretű forgalom van az úton, annak minden kellemetlenségével együtt (szmog, por, stb.) Így természetesen lassan már több üzlet van zárva, mint nyitva. Ez lenne megfelelője a Bécsi Máriahilfer strasszénak, persze az utóbbi mindig elegáns, vonzó és csillogó kirakatokkal volt telített, de mára sajnos nem is lehet összehasonlítani a kettőt, annyira leszlömösödött a pesti megfelelője.

Igaz, hogy itt nem is lehetne csak célforgalmat elrendelni, mint Bécsben, hiszen a Kossuth Lajos utcában van levezetve az Erzsébet híd hatalmas forgalma. Régi háború előtti képen még zöldelő fasor szegélyezte az utcát, persze a tizede sem volt az autós forgalomnak, viszont villamosok csilingeltek. Talán ebben az időben nem volt akkora különbség a két bevásárló út között, mint manapság.

Ugyancsak fájó, hogy sok szép belvárosi palota üresen tátong, mint pl. a Váci és Kígyó utca sarkán a lassan elkészülő és gyönyörű új luxus szállodával, a Klotild Palotával szemben. Nem szép látványt nyújt majd a töredező ablakok a hotel elegáns vendégeinek. Ugyancsak üres a Váci u. 10. szám alatti műemlék palota. A nevezett palotákban szerencsére az üzletek működnek, vajon miért üresek a lakások?

Kellemes benyomásom volt a Budai várban, ahol „antigraffitis brigád” dolgozik  a várgondnokság felügyelete alatt. A megtisztított épületek bejárati ajtóin az ott lakók együttműködését kérik, hogy szíveskedjek jelezni, ha újabb graffitit észlelnek és persze igyekezzenek is a „művészeket” távol is tartani. Az antigraffitis csapatot a belvárosban is feltétlenül létre kéne hozni, mert sajnos még a műemlék paloták is össze vannak firkálva. Sajnos így is évtizedekre ad majd munkát az épületek felújítása, hiszen legtöbb igen rossz állapotban van, de legalább addig is a falfirkától meg kéne rendszeresen tisztítani.

Abban bízom, hogy a Belvárosi Önkormányzat hatékonyabban együtt tud majd működni a Fővárossal is, pl. az Erzsébet tér érdekében, mert szörnyű, hogy az alig egy pár év alatt milliárdokért felújított tér mára már milyen lepusztult képet mutat. Örülök,hogy a gördeszkásoknak a belváros anyagi ráfordításával új pályát épített ki, de ugyanakkor a gyakori ellenőrzéssel és sajnos, ha nem megy másként akkor büntetéssel is meg kell akadályozni,hogy ne tegyék tönkre a rengeteg ráfordítással felújított tereket.