Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szállóra mennek az aluljárókból kitiltott hajléktalanok – Indul a Fűtött utca program

Az Indexen épp ma jelent meg egy videós beszámoló arról, hogy hová kerültek azok a hajléktalanok, akiket Tarlós István "kipaterolt" az aluljárókból. Amikor a főpolgármester meghirdette az aluljárókat megtisztító programot, sokan fellázadtak amiatt, hogy a hajléktalan-ügyet a város vezetése látszatintézkedéssel igyekszik megoldani. Az elmúlt hónapok azonban bebizonyították, hogy ez messze nem látszatintézkedés.

A videóban megszólalt a Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki elmondta, hogy az intézkedés bevezetése óta jóval többen keresik fel a szállókat, mint azelőtt. Persze akadnak olyanok is, akik az aluljárókból inkább a felszínre költöztek, de szállóra nem mennek.

Külön jó hír, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében elindulhat a hajléktalanoknak nappali elhelyezést is biztosító úgynevezett Fűtött utca program. A testület Fidesz-KDNP-s képviselői szerdán három ingatlan használatáról határoztak.

6 Tovább

A polgármester segítségét kéri a Budapest-figyelő az újpalotai hajléktalan-helyzet miatt

ZegZug a belvárosi kutyatartásról szóló bejegyzés hozzászólásai között vetett fel egy olyan problémát, mellyel újpalotai útjaim során én is találkoztam. Olvasónk arra panaszkodik, hogy a panelházak között és a 173-as busz végállomásánál annyi a hajléktalan, hogy a helyzet már tarthatatlan. Nem csupán a hontalanok jelenléte zavarja az ott lakókat, hanem inkább az ordibálás, a szemetelés, a fák tövében való vizelés, a bokrok alatti székletürítés az, ami tarthatatlanná teszi a helyzetet.

Úgy tudjuk, hogy a közelben lakók még sosem találkoztak itt közterület-felügyelőkkel, úgyhogy megkerestük a kerület polgármesterét, valamint a Fővárosi Közterület-felügyeletet, és azonnali intézkedést kértünk.

Életkép Újpalotán: Hiába a szemétkosár, mellette több a szemét, mint benne.

Nem csak Újpalotán, Zuglóban is komoly gondot jelentenek a hajléktalanok. Erzsébet a kerület Facebook oldalán írt arról az emberről, aki nyolcadik éve lakok a Olasz Nagykövetség előtti padon lakik, és ott is végzi a dolgát. A kerületi rendőrség tehetetlen, a hajléktalan pedig semmilyen segítséget nem fogad el. Megkerestük Zugló polgármesterét is, várjuk a válaszát.

Erzsébet bejegyzése:

"A Stefánia úton az Olasz nagykövetség előtt a padon lakik egy hajléktalan 8 éve. Minden reggel hajléktalan találkozó van itt a trolimegálló mellett, 3-an 4-en összegyűlnek és isznak kifulladásig. A pad alá vizelnek és hánynak, tulajdonképpen minden nap és iszonyú bűz van a környezetükben. Én kétszer is szóltam a kerületi kapitányságon, akkor kimentek, de csak pár órára mentek arrébb, majd minden ott folytatódik ahol abbahagyták... Kérem, ha lehet tegyenek valamit. Én már vettem téli bőrcipőt a hajléktalannak, szereztem közmunkát és munkásszállást, de nem fogadta el :-("

2 Tovább

Hajléktalanokat vettek fel aluljáró-takarításra

Főállású, bejelentett munkavállalóként takarítják hajléktalan emberek a budapesti aluljárókat, közölte szerdán a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI). A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. úgy döntött, hogy aluljáró-takarításra 50 embert vesz föl a budapesti hajléktalanszállók lakói közül. A munkavállalók két ütemben vették-veszik fel a munkát, május harmadikai és június elsejei kezdéssel, -írta szerdán az MTI.

Mint megtudtuk, a BMSZKI Dózsa György úti álláskereső irodájában három munkanap alatt 104 hajléktalan ember jelentkezett az álláshelyek betöltésére. Az első ütemben 7 nő és 21 férfi kezdte meg a munkát. A BMSZKI szerint mindannyian nagyon örültek a lehetőségnek, és egyáltalán nem érezték "alantasnak" vagy szégyellni valónak ezt a munkát. "Ezt azért kell megjegyeznünk, mert többségükben középfokú végzettséggel vagy szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek" – áll a közleményben. Az érettségizetteknek továbblépési lehetőséget is tud kínálni a FKF Zrt, és a belépés napjától BKV-bérlettel, a próbaidő letelte után pedig egyéb cafetéria juttatásokkal támogatja a munkavállalókat. A BMSZKI szerint a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-vel, a Főkert Nonprofit Zrt.-vel és más közszolgáltató cégekkel is folynak tárgyalások a hajléktalan emberek foglalkoztatásának elősegítéséről.

2 Tovább

Budapest-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek