Az Indexen épp ma jelent meg egy videós beszámoló arról, hogy hová kerültek azok a hajléktalanok, akiket Tarlós István „kipaterolt” az aluljárókból. Amikor a főpolgármester meghirdette az aluljárókat megtisztító programot, sokan fellázadtak amiatt, hogy a hajléktalan-ügyet a város vezetése látszatintézkedéssel igyekszik megoldani. Az elmúlt hónapok azonban bebizonyították, hogy ez messze nem látszatintézkedés.

A videóban megszólalt a Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki elmondta, hogy az intézkedés bevezetése óta jóval többen keresik fel a szállókat, mint azelőtt. Persze akadnak olyanok is, akik az aluljárókból inkább a felszínre költöztek, de szállóra nem mennek.

Külön jó hír, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében elindulhat a hajléktalanoknak nappali elhelyezést is biztosító úgynevezett Fűtött utca program. A testület Fidesz-KDNP-s képviselői szerdán három ingatlan használatáról határoztak.

A nappali melegedőként is funkcionáló három éjjeli menedékhely kialakításának forrásigénye mintegy (bruttó) 490 millió forint. A beruházás forrásait részben állami, részben fővárosi keretből biztosítják

Az I., a IV. és a VIII. kerületben lévő ingatlanokban 309 ember számára éjszakai, 270 ember számára pedig nappali tartózkodási lehetőséget biztosítanak.

Az ingatlanok használatáról az önkormányzat a Fővárosi Vízművek Zrt.-vel, a Fővárosi Gázművek Zrt.-vel, valamint a MÁV Zrt.-vel köt haszonkölcsön-, illetve bérleti szerződést; előbbi céggel 99 évre, az utóbbiakkal 5-5 évre.

Az éjjeli menedékhelyek szakmai üzemeltetését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei fogja ellátni a tervek szerint. A szakmai üzemeltetés becsült finanszírozási költsége az idei évre - a három intézményre összesen - mintegy (bruttó) 52 millió forint.

A program során az I. kerületi Feszty Árpád út 6. szám alatti könnyűszerkezetes épületrészt felújítják, továbbá hőszigetelik. Itt 24 hajléktalan tartózkodhat éjszaka és ugyanennyi ember nappal.

A IV. kerületi Váci út 102. szám alatti korábbi üzemben 93 fedél nélküli töltheti majd az éjszakát, míg 84-en nappal is ott tartózkodhatnak.

A VIII. kerületi Salgótarján út 1-3. szám alatti korábbi munkásszállót is felújítják; a munkálatokat követően 192 rászoruló alhat ott, míg 162-en nappal is az intézményben maradhatnak.

Persze ez még messze nem oldja meg a hajléktalan problémát, de talán elkezdődött valami…