Forgóóra vagy reklámoszlop épül a Nyugati téren?

Átalakul a budapesti Nyugati tér forgóórája: a népszerű találkozóhely megjelenítőjének elavult izzóit takarékos, és látványosabb grafikák megjelenítésére is alkalmas színes LED-ek váltják fel. Az új óra az aktuális névnapokról is tájékoztatja majd a járókelőket, hamarosan pedig ingyenes internetet is kínál majd nekik, -olvasható az origo hírportálon.

Az évtizedek alatt az óra műszaki állapota olyannyira leromlott, hogy már nem lehetett értelmezni a rajta futó információkat, ezért az áruház kikapcsolta azt, a nyáron pedig az acélszerkezetéig visszabontották a berendezést. Az órát üzemeltető Skála Metró Kft. akkor úgy nyilatkozott, hogy a berendezést szponzorok segítségével akarják felújítani, kiépítésének több millió forintra rúgó költségeit végül a Samsung cég magyarországi képviselete finanszírozta.

Az óra a közeljövőben nem csupán egyszerű szövegeket, hanem egyszerűbb grafikákat, mozgó ábrákat is meg tud jeleníteni jó minőségben, mivel felbontása aránylag nagy, 1312x64 darab képpontból áll, így nem csak az aktuális időt és hőmérsékletet, hanem a névnapokat is kijelzi majd. Ha ezek az információk kétszer körbefutottak a hengerforma kijelzőn, a Samsung logóját vagy egyéb promóciós ábráját fogja megjeleníteni színesben. A Samsung szerint nem reklámszlogenek vagy hirdetések, hanem a cég logóját tartalmazó imázsépítő képek fognak megjelenni az órán, amelyek nem lesznek irritálóak a járókelők számára.

Én személy szerint örülök, hogy az óra újból működik, és örülök neki, hogy modernizálták. Már csak abban kell bíznunk, hogy nem reklámoszlopként, hanem valóban óraként fog működni.

3 Tovább

Otthagyták a sittet a BKV-sok

Olvasónk nem érti, hogy Budapesten egy egyszerű felújítás/aszfaltozás/takarítás miért tart egy hétnél tovább. Mint írja, pénteken volt egy hete, hogy a János kórházi villamoshuroknál felszedték a sínek közül a bitument. Hegesztettek egyet a váltón, majd elvonultak. Ám az aszfaltszemetet otthagyták maguk után a BKV-sok. Eddig vártam a hírrel, mert jófej vagyok és eltűröm, hogy buTapest az átfutások városa legyen. De egy hét után már félővé kezd válni, hogy mindez a gányolat örökre ott marad.

9 Tovább

Hetekig foglalta a parkolóhelyeket az otthagyott sitt a Szentkirályi utcában

Az alább látható képeket a Szentkirályi utcában készítettem a padka felújítása utáni második héten. Nem tudom, hogy a szemét még ott van-e, de nem értem, hogy a kivitelező miért nem viszi el a sittet közvetlenül a munka végeztével? Miért kell erre 2-3-4 hetet várni? Hátha elviszi helyettük más?

Ha tudtok még ilyen elhagyott szemétkupacokról, akkor írjatok a budapestfigyelo@gmail.com címre!

2 Tovább

Szétrohadt, széttörött padok fogadják az Andrássy útra látogatókat

A Budapest-figyelő kicsit pihent az elmúlt hetekben, ahogy a BKV-figyelő is csökkentett módban futott. Minden nyáron így van ez, hiszen az emberek többsége nyaral, pihen, az olvasók száma megfeleződik. Na de ideje visszatérni a régi kerékvágásba.

Városjáró nevű olvasónk a saját blogján foglalkozott az Andrássy úti padkérdéssel. A következőt írta:

"Délután számba vettem az Andrássy út szervizutas szakaszának padjait. Mintegy 50 darab található belőlük oldalanként, általában kettesével letéve - de akadnak hármas és négyes csokrok is. Összesen tehát 100 darabból áll a kollekció. Nem tűnik fel elsőre, de sajnos ezek tíz-tízenöt százaléka sérült. Támlahiányos 3-4 darab van köztük (jelenleg), a többinek az ülőrésze foghíjas, vagy elkorhadt. Frissen festve egyik sincs! A legtöbb romos darab a Kodály körönd környékén található, bár a Hősök tere felé is akadnak rosszabb állapotúak."

Valahol elszomorító, hogy a híres Andrássy úton ilyen padokat találni:

4 Tovább

Bármikor felborulhat a kispesti „Stefánia” toronydaru?


Körülbelül hat éve áll Kispest központjában egy toronydaru, mely az ott élők szerint balesetveszélyes. Mint ismeretes, 2004 februárjában tették le az ott épülő Stefánia Ház alapkövét, az építkezés 2004 nyarán kezdődött. A két épületből álló komplexum azonban sosem készült el, ugyanis a beruházó csődbe ment, és külföldre távozott. Legutóbb 2010-ben volt szó a fejlesztésről, amikor Kispest önkormányzata a terület tulajdonosával betemettette az alépítményt, az úgynevezett „Kossuth téri  gödröt”, mert az szerintük életveszélyes volt.

Már csak egy valami emlékezteti a kerületi lakosokat az el nem készült komplexumra, a Stefánia-toronydaru. A kerület központjában hat éve álló vasszerkezet a kerületi lakosok szerint balesetveszélyes, ugyanis jelentősebb karbantartást az elmúlt években egyáltalán nem végeztek rajta. Sokan attól tartanak, hogy a már megszokottnak számító nagy viharok egyike egyszer felborítja a darut.

Megkeressük a kerület polgármesterét, és megpróbálunk utánajárni annak, milyen állapotban van a toronydaru, és mikor tervezik elbontani.

13 Tovább

Balesetveszélyes lépcső a Kelenföldi pályaudvaron

A lenti képeken lévő látvány fogadja azokat az embereket, akik a Volánbusz járatairól szeretnének átszállni a vasútra (jegypénztár felé), és akik erről szeretnék megközelíteni a 19-es és a 49-es villamosokat. A Kelenföldi pályaudvar (akkor még Etele tér) ezen részét 2000 környékén újították fel, de az ott közlekedő ismerőseim szerint ez a lépcső már legalább 5-6 éve így néz ki. Nem értem, hogy miért nem élt a megrendelő a garanciális jogaival, és miért nem javíttatta ki a hibát az elmúlt években.

3 Tovább

Megoldódott a IX. kerületi rokkant parkoló ügye

A Budapest-figyelő egy olvasói levél nyomán körülbelül egy hónapja számolt be arról, hogy a IX. kerületi Bakáts tér és a Knézich utca sarkán lévő parkoló van is, meg nincs is, ugyanis a tábla évek óta fordítva van kihelyezve, a felfestés pedig alig látszik. Úgy látszik, hogy a bejegyzésünk eljutott az illetékesekhez, ugyanis kihelyeztek még egy táblát, és az aszfaltjelzést is pótolták:

9 Tovább

Lassan reagál a Főkert a városlakók bejelentéseire

Olvasónk, Városjáró két üggyel kapcsolatban levelezik a Főkert Zrt-vel. Mindkét esetben a városban kirohadt, majd kiszedett fák üresen maradt földterületeivel foglalkozik, ugyanis a Főkert nem telepít új fákat, és a felesleges lyukakat sem burkolják be.


"A Főkert példás gyorsasággal reagált egy Dózsa György úti veszélyesen beteg fatörzzsel kapcsolatos áprilisi bejelentésemre. A korhadt törzset gyorsan eltávolították - melyet ezúton is köszönök. A fahely végleges burkolása azonban nem történt még meg. Megtudható, hogy ennek mi az oka, és hogy meddig áll még fenn a jelenlegi haváriaszintű állapot?"

4 Tovább

Ki nem tartja rendben a Kamaraerdei Ifjúsági Park környékét?

Olvasónk, SzilKa a Kamaraerdei Ifjúsági Park, Kamaraerdei úti kerítése mentén található dzsungel miatt fordult a Budapest-figyelőhöz. Mint azt az alább olvasható levelében írja, a járda mentén már azelőtt dzsungel feelingben lehet része bárkinek, hogy elérne az erdőig. Fejmagasságig lelógnak a faágak, 2 méteres gaz és parlagfű van a kerítés mentén, és a járda felére ráborulnak a bokrok.

Pont az ilyen problémák miatt kötelezik a XVIII. kerületi ingatlantulajdonosokat a járdák környékének rendbetartására. Mint azt a Budapest-figyelő megtudta, először csak levélben figyelmeztetik azokat a kerületi ingatlantulajdonosokat, akik nem tartják rendben a házuk előtt járdaszakaszt, füves területet, kertet. A közterület-felügyelet munkatársai először csak figyelmeztetnek a takarításra, a gyomtalanításra, a lelógó faágak metszésére vagy éppen a kaszálásra, majd a későbbiekben újra ellenőrzik a problémás területeket, és ahol nem történt változás, ott büntetést szabnak ki. A szabálysértésért akár 30 ezer forint büntetést is fizethet a trehány lakó.

1 Tovább

Ha nem tudják felborítani akkor felgyújtják a szelektív hulladékgyűjtőket

Budapest minden pontján problémát okoznak azok a gyűjtögetők, akik a visszaváltható üvegek valamint a fémdobozok miatt feldöntik, kiborogatják a szelektív hulladékgyűjtőket, majd dolguk végeztével a szemetet a kukák mellett hagyva távoznak a helyszínről.

A XIII. kerületben nem törődtek bele a dologba, felvették a harcot a rongálókkal. Korláttal kerítették közbe a hulladékgyűjtő edényeket, ugyanis rájöttek, hogy így nem tudják kiborítani őket. Ez a gyűjtögetőknek látszólag nem tetszett, ugyanis a Szegedi út - Hajdú utca sarkán, az Országbíró utca, valamint az Üteg utcában lévő konténereket is felgyújtották, majd amit tudtak, elvittek belőle. A fenti felvételen a Szegedi úti felgyújtott gyűjtőláda látható, amit Tomeczné örökített meg.

Van egy hasonló történeted? Várjuk e-mailben: bkvfigyelo@gmail.com

17 Tovább
«
123

Budapest-figyelő

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek